Modul inedit prin care s-a descoperit că respiră mamiferele. Cum ar putea ajuta descoperirea la actuala criză de oxigen din pandemie

de: Ozana Mazilu
17 05. 2021

Un studiu realizat de o echipă de oameni de știință japonezi a arătat că este posibil ca mamiferele să absoarbă oxigenul prin anus.

Intrigați de modul în care anumite creaturi marine respiră prin intestinele lor în situații de urgență, cercetătorii de la Tokyo Medical and Dental University au reușit să demonstreze că același lucru este valabil în condiții extreme pentru șoareci, șobolani și porci, publicând rezultatele lor în revista Med.

Ei spun că descoperirea s-ar putea aplica și oamenilor aflați în suferință respiratorie atunci când ventilatoarele nu sunt disponibile sau sunt inadecvate.

Pentru animalele de ordin superior, respirația implică inspirarea oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon folosind plămâni sau branhii. Unele specii au dezvoltat însă mecanisme ventilatorii alternative. Somnul, castraveții de mare și păianjenii pot folosi, de asemenea, intestinul lor pentru a respira în caz de urgență.

Cum ajută modul în care respiră mamiferele la actuala criză de oxigen din spitale

Aceasta se numește ventilație enterală prin anus sau EVA. „Rectul are o plasă de vase de sânge fine chiar sub suprafața sa, ceea ce înseamnă că medicamentele administrate prin anus sunt ușor absorbite în fluxul sanguin”, a spus autorul principal al lucrării, Ryo Okabe.

Acest lucru a făcut echipa să se întrebe dacă oxigenul ar putea fi transportat în sânge în același mod.

Pentru a răspunde la întrebare, au decis să efectueze experimente pe șoareci, porci și șobolani lipsiți de oxygen, folosind două metode: livrarea oxigenului în rect sub formă de gaz și perfuzarea unei clisme bogate în oxigen pe aceeași cale.

Cercetătorii au pregătit zona rectului prin frecarea acestuia pentru a provoca inflamații și a crește fluxul sanguin, ceea ce a îmbunătățit eficacitatea livrării de oxigen.

Cu toate acestea, deoarece astfel de metode ar fi probabil inacceptabile pentru oameni, au încercat, de asemenea, să utilizeze perfluorodecalină oxigenată, un lichid care s-a dovedit deja a fi sigur și care este în uz clinic selectiv.

Funcționează această tehnică și la oameni?

Livrarea de oxigen atât sub formă de gaz, cât și sub formă lichidă a crescut oxigenarea, a normalizat comportamentul animalelor și a prelungit supraviețuirea acestora. Echipa a confirmat, de asemenea, îmbunătățirea oxigenării la nivel celular, printr-o tehnică numită colorare imunochimică.

Aceștia au adăugat că această cantitate mică de lichid care a fost absorbită, împreună cu oxigenul, nu au cauzat rău și nu au perturbat bacteriile intestinale, indicând că metoda este sigură.

„Pacienților aflați în dificultate respiratorie li se poate asigura aportul de oxigen prin această metodă pentru a reduce efectele negative ale lipsei de oxigen în timp ce se tratează starea de bază”, a adăugat coautorul lucrării, Takanori Takebe.

În cele din urmă, echipa speră să stabilească eficacitatea tehnicii la oameni într-un cadru clinic. Scriind un comentariu însoțitor, Caleb Kelly de la Școala de Medicină Yale, a spus că tehnica EVA ar trebui luată în serios.

„Totuși, pe măsură ce se ia în considerare potențialul rol clinic și se examinează datele prezentate, EVA apare ca o terapie promițătoare care merită interes științific și medical”, spun cercetătorii.

Tehnica prin care respiră mamiferele acestea ar putea juca un rol important atunci când există o lipsă de ventilatoare, așa cum s-a întâmplat în actuala pandemie de coronavirus.